Kovuusmittaus

Karkaistu teräs edellyttää korkealaatuista testauslaitteistoa ja tarkkaa pinnan esikäsittelyä, jotta voidaan varmistaa sen korkea laatu sekä tarkat ja asianmukaiset mittaukset.

Kovuustesti

1. Valitse testikappale

Testikappaleen on oltava vähintään kahdeksan kertaa paksumpi kuin painauman syvyys.

2. Leikkaa testikappale

Testikappale on leikattava laitteilla, joka estää lämpövaikutuksen testikappaleeseen. Jos testikappale kuumenee yli 160 °C:een (320 °F) lämpötilaan, testitulosta pidetään virheellisenä. Hyväksyttyjä lämpötiloja korkeampi lämpö vaikuttaa teräksen kovuuteen.

3. Kiillota testipinta

Testipinnan on oltava kiillotettu ja oksiditon ennen testin aloittamista. Katso alla oleva esimerkki asianmukaisesti valmistellusta pinnasta:

                          EI OK                                                OK
Polera testytan

4. Valitse oikeanlainen testauslaitteisto

Testauslaitteiston on oltava tarkoitettu erityisesti karkaistun teräksen testaukseen. Katso alla oleva esimerkki:
 

Testi suoritetaan painamalla pyöreää kuulaa määrätyllä voimalla valmisteltuun pintaan. Kovuuden määrittää painauman halkaisijan syvyys. Katso alla oleva esimerkki:

Brinell Hardness Test

Testi on suoritettava kalibroidulla Brinell-testauslaitteella. 10 mm:n kovametallipalloa painetaan 0,5−1 mm teräskappaleen pintaan 3 000 kgf:n voimalla. Testi on suoritettava 90 asteen kulmassa testipintaan nähden.

VAROITUS!

Kannettavat ja manuaaliset testauslaitteet eivät tarjoa riittävän tarkkoja tuloksia, joten niitä ei voi käyttää mittauslaitteina. Katso alla olevat esimerkit:

   

Tallenna ohje PDF-tiedostona tästä.

Olofsfors AB - Pääkonttori

Puhelin: +46 (0) 930-396 00
Sähköposti: info@olofsfors.se
Osoite: Olofsfors AB - Pääkonttori
Olofsfors 11
SE-914 91 Nordmaling, SE

Kartta

Etsitkö yhteyshenkilöä?